De volledige gebitsprothese

Een volledige gebitsprothese is een prothetisch hulpmiddel dat gemaakt wordt wanneer er geen eigen tanden of kiezen in de mond meer aanwezig zijn. De volledige gebitsprothese dient om de acht tot tien jaar vervangen te worden. Voor het vervaardigen van een nieuwe volledige prothese kunt u zonder verwijzing bij mij terecht.

 

 

Wanneer u kiest voor een nieuwe prothese stel ik voor de behandeling een behandelplan op. Deze bestaat uit 6 afspraken, namelijk:

1e Afspraak.  Intake gesprek/1e afdruk

Uw persoonlijke gegevens worden genoteerd. Uw huidige prothese en uw mondholte worden nagekeken. Vaak maak ik meteen een afdruk van uw kaken.

2e Afspraak. Definitieve afdrukken

Met behulp van speciaal voor u gemaakte afdruklepels worden de definitieve afdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Daarmee wordt gelijk de randlengte en de pasvorm van de prothese vastgelegd.

3e Afspraak. Beetbepaling

Bepaald wordt hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond is voor het kunstgebit. Verder worden de kleur en vorm van de tanden en kiezen uitgekozen. Er wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen. Indien u beschikt over foto's van vroeger is het verstandig deze mee te nemen.

4 e Afspraak. Proefprothese

De tanden en kiezen staan op een pasplaatje, waardoor de pasvorm van de prothese dan nog niet optimaal zal zijn. Er wordt dan gekeken of de tanden mooi in uw mond staan en de kiezen goed op elkaar komen.

5 e Afspraak. Plaatsen van de prothese

De prothese wordt in de mond geplaatst en op esthetiek, spraak en eventuele pijnklachten gecontroleerd. Het gewenningsproces kan enkele weken duren. Zodra er pijnklachten ontstaan kunt u direct  contact opnemen met mij voor maken van een afspraak. U kunt dezelfde dag nog terecht.

6 e Afspraak. Nacontrole na een maand

De pasvorm en functie van het kunstgebit wordt gecontroleerd en er zullen indien nodig enkele correcties worden uitgevoerd.

 

De partiële prothese/frame

Het komt voor dat mensen een gedeelte van de eigen tanden en/of kiezen verliezen. In deze situatie kan ik voor u een uitneembare gebitsprothese maken. Nadat uw eigen tandarts de overgebleven tanden en kiezen heeft gecontroleerd, en uit deze controle blijkt dat belasting van deze tanden en kiezen geen problemen zal opleveren, dan kunt u bij mij uw partiele prothese of frame laten maken.

Deze voorziening zal dan een uitneembare gedeeltelijke prothese zijn die tussen uw bestaande tanden past. Deze wordt gemaakt in de kleur van uw bestaande tanden en/of kiezen. U bezit dan een goed vastzittend plaatje dat er esthetisch veel fraaier uitziet. Dit kan met een:

 

 

     
Metalen frame, hierop worden de ontbrekende elementen gemaakt en vervolgens wordt het frame vastgeklemd tussen de eigen elementen. Het steunt als het ware op de natuurlijke tanden en/of kiezen. Het gaat hier om een duurzame oplossing.

 

Kunststof plaat, een relatief goedkoop alternatief voor het metalen frame. Een nadeel is echter dat door de kauwkrachten de druk direct op het tandvlees wordt overgebracht, waardoor het tandvlees sneller slinkt. Meestal wordt dit toegepast als tijdelijk alternatief of als het restgebit niet meer geschikt is voor een duurzame oplossing.

 

Volledige prothese op implantaten.                              

De gebitsprothese zal na het trekken van alle tanden en kiezen last hebben van een voortschrijdend slinkingspoces. Hierdoor treden vaak functionele problemen op zoals pijnlijke plaatsen in de mond, spraakproblemen, verminderd kauwvermogen en zelfs problemen met de spijsvertering. Een implantaatprothese (klikgebit) kan worden vast geklikt op de in de kaak aangebrachte implantaten (kunstwortels). Dit is mogelijk middels verschillende constructies. De keuze van de constructie is afhankelijk van situatie in de mond. Het grote voordeel van een implantaatprothese is dat het stevig in de mond zit, dat het een relatief kleine ingreep is en dat het slagingspercentage zeer hoog is.

In samenwerking met een implantoloog stel ik een behandelplan op. De tandarts-implantoloog zal de implantaten plaatsen en de prothese wordt vervolgens door mij aangemeten en gemaakt. Wilt u meer informatie over implantaten kijk dan op http://www.gebitsproblemen.nl/ of http://www.tandarts.nl/

 

  

 

Reparaties en aanpassingen aan bestaande prothese.

Wat heel veel mensen niet weten is dat een prothese na een paar jaar vaak nog kan worden aangepast. De ruimte die ontstaan is tussen de prothese en de geslonken kaak wordt (nadat er een afdruk is gemaakt met de bestaande prothese) opgevuld. Het zogenaamde rebasen kan in één dag worden gedaan. Hierdoor hoeft u maar even zonder prothese te lopen. Het is ook mogelijk om tijdens het aanpassen van de prothese in de praktijk te blijven wachten. Het rebasen van de prothese en reparaties worden vergoed uit de basisverzekering.

    

 

Ook wanneer er een tand kapot is of ontbreekt kan in sommige gevallen de prothese gewoon gerepareerd worden. Ook hierop is het vaak mogelijk om in de praktijk te wachten. Wel graag van te voren telefonisch een afspraak maken.

 

Keuze mogelijkheden Tanden en Kiezen. 

Er is een grote verscheidenheid aan tanden en kiezen. Ik vind het belangrijk om samen met u te kijken wat de mogelijkheden zijn om een esthetisch zo fraai mogelijk resultaat te verkrijgen. 

 

Het is ook mogelijk de prothese uit te voeren met b.v een dunne transparante verhemelteplaat of een weekblijvende basis in de onderprothese.



Diensten & producten

Contactgegevens

Tandprothetische Praktijk Jolanda Smit
Frederik Hendrikstraat 32 (bg)
1052 HV AMSTERDAM

Telefoon: 020 - 6834389
E-mail: info@jolandasmit.nl

Openingstijden

Maandag: 9.00 tot 15:30
Dinsdag: 9.00 tot 15:30
Woensdag: Gesloten
Donderdag: 9.00 tot 15:30
Vrijdag: Gesloten