Wennen aan uw nieuwe kunstgebit.

Door de veranderde vorm van het gebit kan het nieuwe kunstgebit in het begin soms wat ongemakken geven. Veel gehoorde klachten zijn na het plaatsen van een nieuw kunstgebit moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, een volle mond, gevoeligheid van de kaakgewrichten en slissen. Wanneer u last heeft van bovenstaande problemen dan bent u geneigd het nieuwe kunstgebit te vervangen door het oude kunstgebit. Doe dit niet want als u weer uw oude kunstgebit gaat dragen zult u nooit wennen aan het nieuwe kunstgebit. Hou het nieuwe kunstgebit altijd in, bel voor problemen uw tandprotheticus en knutsel nooit zelf aan het nieuwe kunstgebit.

Ik ben er niet alleen om uw nieuwe kunstgebit te maken maar ook om nazorg te verlenen. Juist in deze moeilijke beginperiode moet u niet schromen om de telefoon te pakken en een afspraak te maken. Hoe sneller u van uw problemen wordt afgeholpen des te sneller bent u gewend aan het nieuwe kunstgebit. Het duurt gemiddeld tussen de 4 en 6 weken voor u gewend bent aan de nieuwe situatie.

 

Reinigen van het kunstgebit.
Net als bij u eigen tanden en kiezen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit, het kunstgebit kan verkleuren door nicotine, thee, koffie en wijn of er kan tandsteen ontstaan.

Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water. U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een harde borstel met zeep of een vloeibaar prothese reinigingsmateriaal. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, tandpasta of de bekende bruistabletten. Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden. U kunt bij mij diverse schoonmaakmiddelen, borstels en prothese bakjes kopen. Deze zijn van het merk ecosym. http://www.ecosym.nl/

Wat goed werkt, vooral tegen tandsteen, is om uw kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure schoonmaakazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met iets scherps aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigt u het gebit. Wanneer u uw gebit gaat schoonmaken kunt u een laagje water in de wastafel laten lopen of een handdoek in de bak plaatsen. U voorkomt daarmee schade als het kunstgebit valt.

 

Reinigen van de mond.
Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte mondmassageborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte. Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel, tandpasta of lauw water gebruiken.

Indien u het kunstgebit en het slijmvlies niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties van het slijmvlies ontstaan. En u weet; voorkomen is beter dan genezen.

Kunstgebit uitnemen tijdens het slapen.
Wanneer u gaat slapen, is het belangrijk dat uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, maar blijft nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort.

Daarom is het beter om uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen dan adviseren wij de onderprothese uit te doen en alleen de bovenprothese in te houden.

Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door uw tandprotheticus controleren.

 

Controle.
Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens een keer per twee jaar naar uw tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft.

Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het in eerste instantie niet opvalt. Als u regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten. Zij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na vijf tot tien jaar) want ook de kiezen van uw kunstgebit slijten.

De tandprotheticus controleert of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Ook hier geldt weer voorkomen is beter dan genezen.

 

In het kort alles op een rijtje:

  • Laat uw kunstgebit en mond iedere twee jaar controleren.
  • Repareer nooit zelf uw gebit.
  • Vul de wasbak met water voordat u het kunstgebit gaat reinigen.
  • Reinig ook de kaken en masseer het tandvlees.
  • Gebruik geen chemische middelen voor reiniging van het kunstgebit.
  • Draag s' nachts geen kunstgebit of doe in ieder geval het ondergebit uit.
  • En bel bij problemen/klachten altijd zodat u een afspraak kunt maken.


Onderhoud & tips

Contactgegevens

Tandprothetische Praktijk Jolanda Smit
Frederik Hendrikstraat 32 (bg)
1052 HV AMSTERDAM

Telefoon: 020 - 6834389
E-mail: info@jolandasmit.nl

Openingstijden

Maandag: 9.00 tot 15:30
Dinsdag: 9.00 tot 15:30
Woensdag: Gesloten
Donderdag: 9.00 tot 15:30
Vrijdag: Gesloten